Imorgen er det slut

Forfatter: Christiane F
Sidetal: 229
Sværhedsgrad: Moderat læsning - men ikke for sarte sjæle
Stjerner: 5/5


Kort referat og kommentar:
I to måneder dikterer Christiane F. hver eneste detalje i sin chokerende karriere til en båndoptager.
Hvordan hun hver dag efter skoletid trækker som narkoluder på visse strøg i Berlin for at skaffe penge til stof, og hvordan hun fører et farligt dobbeltliv for ikke at blive opdaget.
I efterdønningerne af ungdomsoprøret var udgivelsen af I morgen er det slut et chok for bredere offentlighed i det meste af Vesteuropa fra slutningen af 70erne. Bogen - og filmen af samme navn - afdækkede brutalt illusionen om den gode, uskyldige rus med narkotiske stoffer og dokumenterede, at på storbyens skyggeside udklækkede stofmiljøet nu purunge, hårde misbrugere - nogen af dem blot store børn.
Handlingen i Christians beretning udspiller sig i Vest-Berlin, men gentager sig dagligt i store og små byer over alt i verden - også herhjemme.

I 7. klasse læste jeg denne bog første gang. Og mange gentagende gange har jeg læst den igen, og i 2006 blev den en del af min samling.
Det er et stykke historie som jeg igen og igen bliver forbavset over på en eller anden måde.
Det er en bask beretning, og du glemmer den aldrig. Den omhandler ikke kun hårde stoffer og misbrug, men ægte venskaber, kærlighed og forældre problemer som alle kender til - mere eller mindre.
Bogen gør et stærkt indtryk, og det gjorde den også på den danske oversætter, Hans Hansen. Han valgte at skrive et personligt efterord, hvor i han forholder sig til Christianes liv.
Det er en fantastisk og skræmmende beretning, og hvis du ikke har læst den - så gør det!

Kommentarer

Populære opslag