Ruth i krig

Forfatter: Ruth Brik Christensen
Sidetal: 283
Sværhedsgrad: Nem læsning
Stjerner: 4/5


Kort referat og kommentar:
58-årige Ruth Brik Christensen oplever krigen på nært hold i Camp Einherjer i Irak, og hun ser, hvordan de danske soldater kæmper ved frontlinjen på den primitive base Armadillo i Afghanistan.
Ruth i krig er historien om en kvinde, der - efter hun mister sin mand, Samuel - beslutter sig for at gøre livet lidt bedre og sjovere for andre mennesker - og det kommer især de danske soldater til at nyde godt af.
Som udsendt er Ruth Brik Christensens vigtigste mission at give soldaterne et fristed fra krigen på Kuffen, som soldaterhjemmet bliver kaldt.
Men bogen giver Ruth et sjældent og underfundigt indblik i, hvordan hverdagen udfolder sig for soldaterne i de danske lejre. Som ven og reservemor er Ruth det menneske, soldaterne betror dig til, når de er langt fra kæreste, venner og familie.
Det er ikke uden udfordringer at være "Kufmutter", for hvordan skaffer man ingredienser til en kage midt i ørkenen? Og hvordan skaber man hygger, når bomberne flyver om ørerne på én, og hærens regler spænder ben?

Det er en rigtig god og velskrevet biografi. Den giver hel klart et indblik i hvordan det må være at være udsendt som soldat, selvom om det er svært at forestille sig.
Ruth formår at beskrive alt. Ikke kun hvordan hun kommer der ned og gør sit arbejde, men de gode og dårlige sider ved det hele. Specielt når reglerne spænder ben.
Det er skønt at læse en biografi som faktisk skriver det der sker, uden for meget omsvøb. Jeg synes tit at man får mange ligegyldige deltaljer i nogen biografier, men denne fortæller kort hvad der sker inden, også ellers alle deltaljerne som Kufmutter.

For mit vedkommende har det givet et lidt andet syn på krig. Har aldrig rigtig gået op i det og tænkt over det, men tror bestemt at vil læse noget mere om det - ikke mindst andre biografier om hvordan det er.
Jeg synes det er en god bog og en jeg sagtens vil anbefale videre. Alle kan læse den. Det er ikke sådan at der er beskrevet for meget krig og ødelæggelse, men simpelthen hvordan det foregår i basen midt i krigen.

Kommentarer

Populære indlæg